Dårlig kropsholdning
1. Der er ikke én “korrekt” kropsholdning.
På trods af almene overbevisninger, er der ingen stærk evidens for, at der findes én optimal kropsholdning, eller at undvigelse af “forkerte” kropsholdninger vil forhindre rygsmerter.
2. Afvigelser i kropsholdning er et faktum.
Der er naturlige variationer i ryggens krumning, og der er ikke én rygkrumning der er stærkt forbundet med smerte. Smerter bør ikke tilskrives relativt “normale” variationer.
3. Holdning afspejler overbevisninger og humør.
Holdning kan give indsigt i en persons følelser, tanker og kropsopfattelse. Nogle kropsholdninger er en beskyttende strategi og kan afspejle bekymringer vedrørende kroppens sårbarhed. Det kan være nyttigt at forstå årsagerne bag foretrukne kropsholdninger.
4. Det er sikkert at indtage mere behagelige stillinger.
Komfortable kropsholdninger varierer fra person til person. Udforskning af forskellige stillinger, herunder dem, der ofte undgås, og ændring af vante stillinger kan give symptomlindring.
5. Rygsøjlen er robust og kan stoles på.
Rygsøjlen er en robust, tilpasningsdygtig struktur, der er i stand til sikkert at flytte og belaste i en række forskellige stillinger. Almindelige advarsler for at beskytte rygsøjlen er ikke nødvendige og kan føre til frygt.
6. At sidde er ikke farligt.
At sidde ned i mere end 30 minutter i én stilling er ikke farligt, og det bør heller ikke altid undgås. Det kan dog være nyttigt at bevæge sig og ændre stilling, og det er vigtigt for dit helbred at være fysisk aktiv.
7. Én størrelse passer ikke til alle.
Holdnings- og bevægelsesscreening forhindrer ikke smerter på arbejdspladsen. Foretrukne løfteteknikker er påvirket af de naturligt varierende rygkrumninger, og råd om at indtage en specifik kropsholdning eller at anvende ”kerne” muskulaturen er ikke evidensbaseret.
Kilde: J Orthop Sports Phys Ther 2019;49(8):562-564. doi:10.2519/jospt.2019.0610
Skoindlæg hjælper nødvendigvis ikke mod platfod
Ved platfod forsvinder den længdegående svangbue på indersiden af foden – gener kan være træthed på indersiden (1).
Et studie (2) viser, at der er manglende evidens for skoindlæg til voksne.
Med denne svage evidens tilgængelig kan man undre sig over, at sundhed.dk anbefaler skoindlæg ved platfod.
Fysio-Menta anbefaler træning frem for passiv behandling (3).
(1) sundhed.dk / (2) 10.1186/s 13047-021-00499-z / (3) doi: 10.3390/ijerph18158063
Hvor lang tid har man effekt af træning?
Et studie (1) tyder på, at effekten af lyskentræning i 8 uger aftager efter blot 4 uger uden træning.
Fysio-Menta anbefaler, at man som minimum opretholder en let til moderat trænings mængde, efter endt trænings forløb, for at bibeholde de effekter, man har opnået gennem trænings forløbet.